De GSW vierde de Maand van de filosofie 2007 (april) met vijf activiteiten: een aflevering van de Door het oog van de filosofie en de volgende vier bibliotheek-lezingen in de OB Groningen, Oude Boteringestraat 18.
De mens is een moreel beest, maar geeft dit beest wel echt om anderen, of denkt de mens alleen aan zichzelf? De vraag is of de moraal beter egoistisch of altruistisch kunnen begrijpen wordt bekeken vanuit de sociale contract theorie en vanuit de evolutionaire ethiek.
Boudewijn de Bruin (1974) studeerde (na een vooropleiding compositie in Enschede) wiskunde en wijsbegeerte in Amsterdam, Berkeley en Harvard en promoveerde aan de Universiteit van Amsterdam op een proefschrift over het gebruik van de wiskundige speltheorie in de sociale wetenschappen. Hij kreeg hiervoor een studieprijs van de Stichting Praemium Erasmianum.
Voor de meesten is het onderscheid tussen mens en dier glashelder. De filosoof Jacques Derrida problematiseert echter dit onderscheid. Wat is het dat de mens zo anders zou maken dan dieren, en welke is dan het meeste beest?
Eddo Evink (1966) is universitair docent geschiedenis van de filosofie aan de faculteit der wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen.
De mens maakt veel van haar beslissingen op basis van intuitie. De wetenschap kan achteraf verklaren waarom het een juiste beslissing was. Hoe komt het toch dat de intuitie ons zo vaak de goede kant op stuurt en wanneer gaat dat mis?
Jan-Willem Romeyn (1975) studeerde natuurkunde en filosofie aan de Universiteit Utrecht. Hij werkte enige tijd als statisticus in de financiele consultancy. In 2005 promoveerde hij cum laude aan de Rijksuniversiteit Groningen.
Niet alleen de mens heeft hersenen, en niet alleen dieren met hersenen vertonen intelligent gedrag. Om menselijke cognitie te begrijpen kun je dus het beste kijken naar de hele biologie, en naar de evolutie van het brein.
Fred Keijzer (1960) is universitair docent phiosophy of mind and science. Zijn interesse richt zich met name op het begrijpen van mentale verschijnselen binnen de context van gedrag en handelen. Deze aanpak legt de nadruk op de relevantie voor de filosofie van de geest van de psychologie, biologie, evolutie, neurowetenschap en robotica. Hij studeerde theoretische psychologie in Utrecht en promoveerde in 1998 in Leiden.