Maand van de filosofie: Persoonlijke ervaringen & beschadigde zielen
 

Door Coen Simon en Bert Keizer

‘Als we zoeken vinden we altijd wel iets’ zei de dokter vroeger te geruststelling tegen de patiënt. En dat is natuurlijk waar als het over het lichaam gaat. Maar ondanks de zeer inventieve technologie waarmee de medische wetenschapper vandaag de dag heel goed kan zoeken, is hij de ziel, de vrije wil en de persoonlijke ervaring nog nooit tegengekomen. De filosofen Bert Keizer en Coen Simon in gesprek over het wonderlijke verbond tussen lichaam en geest, het brein en de vrije wil. Gespreksleider is Willem van Reijendam.

In Onverklaarbaar bewoond. Het wonderlijke domein van de hersenen schrijft Bert Keizer over zijn zoektocht naar een dieper inzicht in de relatie tussen onze hersenen en onszelf. Op de afdeling hersenchirurgie van het VUMC volgde Keizer enkele maanden een aantal hersenchirurgen en hun patiënten van zeer dichtbij.
Bert Keizer (1947) is arts en filosoof en columnist voor Trouw en Medisch Contact. Keizer kreeg landelijke bekendheid met de bestseller Het refrein is Hein – Leven en sterven in een verpleeghuis.

In Zo begint iedere ziener. Een filosofische ontdekking van de wereld waarschuwt Coen Simon dat het hedendaagse gevecht om de waarheid tussen geloof en wetenschap uiteindelijk de ondergang zal betekenen van het belangrijkste wat de mens bezit: zijn persoonlijke ervaring. Coen Simon (1972) is schrijver, filosoof en essayist voor Trouw en NRC Handelsblad. Na het succesvolle Waarom we onszelf zoeken maar niet vinden riep HP|De Tijd hem uit tot de ‘nieuwe ster aan het filosofenfirmament’.

Datum/tijd/plaats:
Dinsdag 23 maart 2010, 20.00-22.00 uur
Boekhandel seleyz scholtens
Guldenstraat 20, Groningen’
Toegang 4,50 euro
2 euro voor studenten, stadjespashouders en abonnees van de Oosterpoort/Stadsschouwburg en SG-abonnees.
Reserveren gewenst.
Informatie en kaartverkoop/reserveringen:
- Boekhandel selexyz scholtens, 050 317 2500, www.selexyz.nl
- Studium Generale Groningen, 050 363 5463, www.rug.nl/studium

Dit programma is georganiseerd door boekhandel selexyz scholtens, Studium Generale Groningen en de Groninger Stichting voor Wijsbegeerte.

GSW

Door het oog van de filosofie | Maand van de filosofie | Achtergrond | Archief | Bestuur | Contact | Donateurs | Home